Een- en tweejarige zomerbloeiers

Inleiding
Onder perkplanten of perkgoed verstaan we planten die bestemd zijn om een seizoen in de tuin of in een bloempot in de tuin te leven. Deze populaire groep planten wordt jaarlijks opnieuw geplant.
De meeste zijn eenjarig en worden elk voorjaar opnieuw gezaaid. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af.
Naast eenjarig perkplanten kent men de groep 2 jarige perkplanten. Deze ontwikkelen zich in 2 verschillende jaren van zaad tot zaad. Bijvoorbeeld viooltjes worden in het najaar gezaaid, bloeien in het voorjaar en vormen daarna zaad.
Er zijn ook heel wat perkplanten die buiten niet overleven maar die men binnen kan overwinteren zoals knolbegonias en Pelargoniums.
Perkgoed wordt verkocht in een potje of met een kluitje. Vaak worden ze door de consument zelf gezaaid.

Gebruik
Perkplanten worden gebruikt in perken, bloembakken, terrassen, hanging baskets  enz. Een aantal soorten zijn erg geschikt om te drogen.

Het leuke van eenjarige perkplanten is dat het over het algemeen een groot deel van de zomer en ook in het begin van de herfst bloeien. Ze worden in de handel gedurende een groot deel van de zomer aangeboden. Daardoor zijn ze zeer geschikt om gaten in de beplanting van de tuin mee op te vullen. De hoofdaanvoer ligt in tussen begin mei en half juni.

Tweejarige perkplanten worden in de herfst en in het voorjaar aangeboden. Ze bloeien in het voorjaar. Veel tweejarigen worden gebruikt om de kale voorjaarstuin op te fleuren. Omdat ze vroeg bloeien hebben ze, net als bolbloemen, het imago om bij het voorjaar te horen. Al hoewel dit niet voor alle tweejarigen geldt zal de detailhandel dit imago alleen maar ondersteunen.  Na de bloei zal de ruimte van 2 jarige perkplanten ingenomen worden door eenjarigen en vaste planten.

Verzorging
Perkplanten houden van veel mest en mogen niet uitdrogen. Door het verwijderen van uitgebloeide bloemen zullen de meeste soorten blijven doorbloeien.
In de handel zijn gezaaide perkplanten en gestekte perkplanten te krijgen. Gestekte planten zijn in de meeste gevallen het duurst.

Zaaien
Zaad kun je kopen of zelf verzamelen.

– Binnen zaaien
Wanneer men de  eenjarige perkplanten vroeg in het seizoen nodig heeft moeten deze vroeg in het voorjaar gezaaid worden. Dit moet binnen gebeuren. Elk soort heeft zijn eigen zaaiperiode.
Tweejarige perkplanten worden in de nazomer en vroege herfst gezaaid.
Informatie hierover staat op de verpakking van het zaad.

Particulieren zaaien meestal in bloempotjes of bakjes met speciale zaaigrond of in een mengsel van potgrond en scherp zand. Zaaigrond is daardoor een ideaal product voor de nevenverkoop. Kwekers zaaien in potjes, kluitjes of zaaikistjes.

Fijn zaad kun je verdelen vanuit het zaaizakje of met een gevouwen papiertje. Om tot een goede verdeling te komen kan het gemengd worden met zand. Na het opkomen moeten de plantjes ruimer gezet worden. Dit heet verspenen. Vervolgens worden ze opgepot. Het op deze manier zaaien en opkweken is veel werk, maar het is wel voordelig en kan de hobbyist veel vreugde opleveren.

– Ter plaatse zaaien
Makkelijker is het om perkgoed op de uiteindelijke plaats te zaaien. Voor het zaaien dient de grond goed los en gelijk gemaakt te worden. De zaden worden gelijkmatig over de standplaats verspreid.  Wanneer de planten zijn opgekomen kan er uitgedund worden. De verwijderde plantjes kunnen op een andere plaats worden uitgezet.

Onkruiden dienen verwijderd te worden om te verhinderen dat deze planten het zaaigoed overwoekeren. Het kan moeilijk zijn om de gezaaide planten te onderscheiden van het onkruid. Ook kunnen vraatzuchtige slakken roet in het eten gooien.

In het begin worden de zaden goed vochtig gehouden en wordt er niet bemest. (Zaden bevatten zelf voedingsstoffen voor de eerste periode)

Uitplanten
Half mei is de meest gebruikelijke planttijd voor eenjarigen. Men spreekt over planten na de ijsheiligen.
Tweejarigen worden in het najaar of in het voorjaar geplant.
Er wordt een ruim plantgat gemaakt in losgemaakte en bemeste aarde. De plantjes gaan niet altijd even gemakkelijk uit de potjes. Er zijn een aantal manieren om ze er onbeschadigd uit te krijgen. Bijvoorbeeld:
– even met het potje in water weken;
– plastic potje voorzichtig kneden;
– plantje op zijn kop houden en met de potrand op de tafelrand kloppen.  Na het planten de grond rond de kluit goed aandrukken en de eerste weken dienen de plantjes ook goed vochtig gehouden te worden.

Voorbeelden
Eenjarige perkplanten:

1     Agerátum houstoniánum
2     Argyránthenum frutéscens
3     Begónia Semperflorens groep
4     Begónia Tuberhybrida groep
5     Fritillaria meleagris
6     Fúchia cultivars
7     Gazania cultivars
8     Impátiens walleriána cultivars
9     Lantána camára
10    Lobélia erinus cultivars
11    Lobulária marítima cultivars
12    Pelargónium Peltatum groep
13    Pelargónium Zonale groep
14    Petúnia cultivars
15    Sálvia spléndens
16    Senécio bícolor
17    Tagétes Erecta groep
18    Tagétes Patula groep
19    Verbéna cultivars
20    Zínnia élegans

Twee jarige perkplanten

1 Althea rosea
2 Campanula medium
3 Digitalis purpureus
4 Dipsacus sylvestris
5 Hesperis matronalis
6 Lunaria annua
7 Oenothera biennis
8 Onopordon acanthium
9 Primula vulgaris
10 Penstemon hybriden
11 Verbascum densiflorum
12 Viola tricolor

 

 

Puzzel:

Horizontaal
5. judaspenning, zilverpenning
7. anjer, duizendschoon
9. stokroos
11. madeliefje
12. sleutelbloem
13. ivoordistel
Verticaal
1. vingerhoedskruid
2. vergeet-mij-nietje
3. mariaklokjesbloem
4. lupine
6. viooltje
8. klaproos
10. muurbloem

 

1 gedachte over “Een- en tweejarige zomerbloeiers”

Plaats een reactie