Groenblijvende heesters

Inleiding

Bladhoudende heesters geven het hele jaar door privacy en zijn geschikt om elementen die men wil verstoppen uit het oog te onttrekken. Ook bieden ze heel het jaar een schuilplaats voor dieren in de tuin.

Als andere planten kaal zijn vallen ze het meest op. Met hun vaste, duidelijke vormen geven ze de tuin een gezicht.  Ze vormen het geraamte van de tuin maar worden ook wel als saai betiteld. Dit komt doordat ze er winter en zomer ongeveer hetzelfde uitzien.
Het is een productgroep waarvan de verkoop ook tijdens de winter redelijk doorloopt.

Sierwaarde
Vaak hebben bladhoudende planten diverse elementen in zich die ze aantrekkelijk maken. Belangrijk zijn plantvorm, blad, bloemen en vruchten.

Plantvorm
Bladhoudende heesters worden vaak aangeplant om hun sierlijke vorm. Deze wordt bijvoorbeeld bepaald door de afmeting. Veel bladhoudende heesters kunnen goed tegen snoeien en kunnen daardoor in allerlei vormen gegoten worden. Dit maakt ze geschikt als haagplant. Een groenblijvende haag is veel natuurlijker dan een schutting. Voor een hoge haag wordt b.v. Laurierkers of een Hulst gebruikt. Buxus is heel goed voor een laag haagje maar er zijn nog veel meer soorten voor hagen tot 1 meter.
In de onderhoudsvriendelijke tuin, kun je niet buiten de groenblijvende bodembedekker. Heel laag blijven de Pachysandra, Vinca en de Hederea. Iets hoger worden, Cotoneaster en Lonicera p. ‘Mossgreen’.

– Variatie in blad
Groenblijvende soorten zijn goed winterhard.  Er zijn veel soorten met een mooie bladkleuren. Van veel heesters kent men meerdere variëteiten die allemaal in bladkleur variëren. Ook komt het voor dat de bladkleur per seizoen wisselt bijvoorbeeld bij de Photinia.

Bloeiende groenblijvers
Onder de groenblijvende heesters zitten veel fraaie bloeiers, zoals b.v. Rhododendron en Mahonia. De bekende Skimmia ontleent zijn sierwaarde aan de bloemknoppen, die de hele winter mooi rood zitten te wachten op

Bes-dragende heesters
Dan zijn er nog diverse groenblijvers met een rijke bes-dracht, waarvan de Hulst misschien wel de bekendste maar zeker niet de enige is.

Standplaats

Veel groenblijvende heesters stammen uit vochtige streken, dichtbij kusten of in berggebieden. Dit betekent dat de grond vruchtbaar, waterhoudend maar niet drassig moet zijn.
Doordat tijdens de winter de verdamping doorgaat en de waterafname afneemt kunnen enkele soorten slecht tegen koude, droge oosten wind. Deze planten verlangen een beschutte standplaats. Sommige soorten moet je tijdens de winter beschermen.

Maatvoering
Op het label van plantgoed staat de maat aangegeven. Bijvoorbeeld 25/30
Bij kruipende planten betekent dit dat de diameter van de grootste plant 30cm bedraagt en de diameter van de kleinste plant 25cm bedraagt. Bij opgaande heesters betekent dit dat de hoogste plant 30cm en de laagste plant 25cm is.

Verzorging
Als tuincentrummedewerker heb je te maken met de verzorging in de winkel en het adviseren van klanten over de verzorging in de tuin.

Verzorging in het tuincentrum
Tegenwoordig worden de meeste heesters afgeleverd in potten. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld planten die ingegaasd zijn en planten met vrije wortels.  Vaak zijn deze gebundeld tot bossen.
Heesters worden weggezet op de koude afdeling van het tuincentrum. Vaak is dat buiten. Om de verkoop bij slecht weer te bevorderen zie je steeds meer bedrijven die voor deze productgroep een koude kas gebruiken.
Voordat er nieuwe planten weggezet kunnen worden is het in het algemeen nodig om de oude planten in te boeten en op te knappen.
Potten worden weggezet op tafels of op bedden op de grond. Om onkruidgroei te beperken wordt, als ondergrond, anti worteldoek gebruikt. Grote potten worden wel ingekuild. Om het omvallen te voorkomen zijn allerlei steunmaterialen in gebruik. Deze worden vaak geleverd door de leverancier van planten. Ook worden allerlei houtsystemen gebruikt. Hierbij is het de kunst om het netjes te houden.
Etiketteren gebeurt veelal met labels die aan de planten hangen. Daarnaast zie je veel vormen van informatiekaarten, etiketten en stickers.
In het algemeen is de omloopsnelheid dusdanig groot dat de verzorging zich beperkt tot gieten en netjes houden van de verkoopvakken. Buiten het seizoen houdt men de voorraad zo beperkt mogelijk. Tuincentra waar de buitenafdeling de hoofdzaak van het bedrijf uitmaakt gaan vaak verder. Deze hebben altijd een gevulde verkoopafdeling en zullen meer aandacht besteden aan het verzorgen. Hier kom je extra handelingen tegen als bemesten, rondsteken, steunen, verplaatsen, snoeien enz.

– Verzorging in de tuin
De meeste planten worden tegenwoordig in containers verkocht. Hierdoor is het voor de consument mogelijk om het hele jaar te planten en treedt er geen groeistagnatie op na het planten. De beste planttijd blijft de periode september tot in april. Dan is de kans op verdroging namelijk het kleinst.
In het algemeen plant men zo als de plant gestaan heeft. Een uitzondering hierop vormen haagplanten als liguster. Deze worden, in ver band met de dichtheid onderin,  met de onderste vertakking onder de grond geplant
Na het planten moeten de heesters, voldoende vochtig worden gehouden. Gebrek aan water komt tot uiting door het bruin worden van de lage takken, die uiteindelijk afsterven. Als vuistregel kan men aanhouden dat water geven nodig is zodra de grond er droog begint uit te zien.
Geef als bemesting vooral veel organische stoffen als bladaarde, tuinturf, potgrond e.d. Ook mulchen (een bodembedekkende laag aanbrengen) met afgemaaid gras is onder groenblijvende heesters uitstekend.
Planten in kuipen, potten en bakken kunnen ook ondervoed raken. Dit blijkt meestal uit een langzamere groei en kleinere, vaak blekere, geelgroene bladeren. Geef deze planten van het voorjaar tot de nazomer elke maand vloeibare of vaste kunstmest, opgelost in water.
Snoeien doet men vooral in de zomerperiode. Dan herstelt de plant zich snel en valt het snoeiwerk niet zo op.
Hagen met grote bladeren, als Laurierkers, snoeit men vaak met een snoeischaar omdat er dan geen bladbeschadiging optreedt. Bladbeschadiging geeft bruinverkleuring. Andere hagen knipt men met een heggenschaar.
Hagen knipt men een beetje taps. Dat wil zeggen dat men de bovenkant smaller maakt dan de basis. Hierdoor krijgt de hele plant evenveel licht en zal de hele haag groen blijven.
Groenblijvende heesters die te hoog of kaal geworden zijn verdragen het goed als je ze diep terugsnoeit. Ze zullen dan opnieuw uitlopen.

Sortiment

Wetenschappelijke naam: Nederlandse naam:
Aucuba japonica ‘Variegata’ Broodboom
Berberis julianae Zuurbes
Berberis (x) stenophylla ‘Handsworth’ Zuurbes
Berberis verruculosa Randpalm
Cotoneaster suecicus (dammeri) Dwergmispel
Elaeagnus pungens ‘Maculata’ Olijfwilg
Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’
Hebe ochracea
Hedera helix ‘Arborescens’ Struikklimop
Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’   Van Tol hulst
Ilex crenata ‘Convexa’ Japanse hulst
Lavandula angustifolia   Lavendel
Ligustrum ovalifolium   Liguster
Ligustrum vulgare ‘Lodense’
Lonicera nitida ‘Elegant’ Kamperfoelie
Mahonia aquifolium   Mahoniestruik
Mahonia x media ‘Charity’ Mahoniestruik
Osmanthus x burkwoodii
Osmanthus heterophyllus Schijnhulst
Photinia x fraseri ‘Red Robin’
Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’   Laurierkers
Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ Laurierkers
Rosmarinus officinalis Rozemarijn
Skimmia japonica ‘Rubella’  
Viburnum davidii
Viburnum rhytidophyllum  

BRONNEN

Boma boomkwekerij
Plantengids
Adviesplaats
Vijveridee
Vormingscentrum Belgie

 

 

Plaats een reactie