Staan en zitten als een boom

Staan en zitten als een boom
Leeftijd: 6-10, 16+, Aantal personen: 3-32 (1 of 2 groepen van 3 of meerdere groepen van 4), Duur: 10 minuten, Seizoen: jaarrond (bij natte bodem een stuk zeil meenemen)

Staan
We gaan met 3 personen samen een boom vormen. Je staat met de ruggen tegen elkaar aan en haakt de armen in elkaar. Probeer stevig te staan. Je voeten zijn de wortels. Nu komt de wind eraan. De begeleider of een andere deelnemer duwt tegen de schouders van de staande mensen. Is de boom stevig?

Zitten
Dan laat je elkaars armen los en gaat ruggelings op de grond zitten. Haak weer de armen in elkaar en strek de benen. Nu heeft de boom veel langere wortels dan net. De wind komt langs, wat gebeurt er? Waarschijnlijk is de boom veel moeilijker in beweging te brengen.

Bij 1 of 2 groepen, speelt de begeleider de wind en vormen steeds 3 deelnemers de bomen. Bij meer dan 2 groepen speelt een deelnemer de wind.

Achtergond
De stabiliteit van bomen wordt bepaald door o.a. hun veerkracht, hun stevigheid en hun verankering in de aarde d.m.v. de wortels. Hoe meer wortels (hoe meer vertakt) en hoe langer de wortels, hoe steviger de boom in de grond staat. De buigzaamheid van de stam is ook nodig, anders zou de boom snel breken bij een iets hardere wind.

Bron: bedacht door Dissl Lalleman, gids i.o. uit Borculo.

Bewerkt, beschreven en uitgetest door Jeanette Boogmans/ Zebrarups Natuureducatie

Plaats een reactie