Verzorging kamerplanten

Inleiding
Een van de belangrijkste taken bij de verkoop van kamerplanten is het geven van een goed advies aan de klant. De klant zal zich in eerste instantie tot de verkoper wenden met de vraag hoe de kamerplant te verzorgen.
Kamerplanten verdeel je in groepen. Je kijkt daarbij naar de sierwaarde van de plant. Zo onderscheid je bloeiende planten en bladplanten. Ook als je verzorgingstips over de plant geeft, kijk je naar het uiterlijk van de plant. 

1     Groene Bladplanten

Kenmerken
Bladplanten zijn planten met mooie bladeren of stengels. Ze hebben geen bloemen.
Groene planten worden meestal aangeschaft voor een langere periode, dus de verzorging moet optimaal zijn om zolang mogelijk van een mooie groene plant te kunnen genieten.
Planten uit deze groep worden vaak per stuk verkocht. Daarnaast worden ze vaak toegepast in plantschalen en grote plantarrangementen.

 Verzorging
–     Bijna alle groene planten hebben een hekel aan felle zon en zijn daardoor vooral geschikt voor een raam op het noorden, het noordoosten of het westen. Ze nemen vaak genoegen met voldoende kunstlicht
–     Groene planten moet je in de groeiperiode matig bijmesten: twee keer per maand. In de winterperiode moet je ze spaarzaam bijmesten.
–     De beste tijd voor het verpotten (als dat nodig is) is in het vroege voorjaar, kort voor het begin van de nieuwe groeiperiode.
–     Meestal kun je aan de plant zien wat zijn specifieke behoeften zijn.
Bijvoorbeeld:
Groene planten met een dik, glanzend blad en behaard zijn het best bestand tegen de luchtvochtigheidsomstandigheden in de huiskamer. Bij zo’n blad is de verdamping namelijk beperkt en is de waterbehoefte daardoor minder. Planten met dun, kruidachtig blad zijn daarentegen gevoelig. Bij deze planten moet je goed letten op de luchtvochtigheid en de watergifte.
Als de planten dunne bladeren hebben, zijn ze kwetsbaar. Je moet dan regelmatig controleren of de potgrond nog vochtig is .

2 Bonte bladplanten

Kenmerken
Bonte planten zijn planten met gekleurde bladeren. Bonte bladplanten worden zowel toegepast in grote plantarrangementen als in afzonderlijke potten. Voor die laatste toepassingswijze komen vooral de wat bossige vormen in aanmerking, zoals de Dieffenbachia en Schefflera.

Er zijn verschillende soorten bonte planten:

  • soorten met dikker blad;
  • soorten met kruidachtig blad.

Verzorging
Bonte planten hebben meer behoefte aan licht dan groene planten. Krijgen ze onvoldoende licht, dan stagneert de groei en wordt de plant vatbaar voor ziekten. Ook wordt de kleurintensiteit van de bladtekening minder.
Bonte planten met een wat dikker, vleesachtig blad kunnen in beperkte mate zonlicht verdragen. In alle gevallen moeten bonte planten een lichte standplaats hebben: in ramen op het oosten of zuidwesten.
Per soort kan de verzorging sterk verschillen, doordat de natuurlijke afkomst van de planten niet hetzelfde is.
Bonte planten met een dikker blad hebben wat minder water nodig en zijn minder bestand tegen de koude. Soorten met kruidachtig blad hebben wat meer water nodig en verlangen een wat hogere luchtvochtigheid en zijn wat minder bestand tegen fel zonlicht.
In het algemeen geldt dat een bonte plant iets minder sterk is dan een groene vorm van hetzelfde geslacht.

3  Bloeiende Planten

Kenmerken
Bloeiende planten verkoop je als ze bloemen hebben. Ze worden wel verdeeld in weggooiplanten en meerjarige planten.

Tot de groep meerjarig bloeiende planten rekenen we planten die heel gemakkelijk overgehouden kunnen worden (tot het volgend jaar in leven gehouden worden). 

Verzorging
Voor een bloeiende plant geldt:
–     verwijder oude bloeiwijzen of uitgebloeide bloemen; . De jonge knoppen groeien daardoor eerder uit.
–     snoei na de bloei;
–     Geef regelmatig water. lanten in bloei verdampen veel water. geef na de bloei minder water dan tijdens de bloeiperiode;
–     bemest niet of spaarzaam na de bloei. Begin weer met bemesten bij hergroei (meestal in het voorjaar);
–     verplant de plant in het vroege voorjaar (alleen indien nodig).
–     Zorg voor een lichte standplaats.

Bijzonderheden
Stimuleer knopvorming door de plant een week of vier licht te verwaarlozen. Dat betekent dat je spaarzaam water geeft en de plant niet bemest. Dat voorkomt dat hij een overmaat aan blad ontwikkelt en geen bloemknoppen. Laat soorten met een uitgesproken rustperiode koel en vrij droog overwinteren op een lichte plek.

4 Succulenten en cacteeën

Kenmerken
De succulenten en cacteeën vormen een speciale groep bladplanten. Je kunt ze herkennen aan de dikke en vlezige bladeren of stengels. Daarmee kunnen ze veel water vasthouden.
Je hoeft succulenten en cacteeën minder vaak water te geven. Ze kunnen ook in de zon staan. Ze hebben vaak een groeiperiode en een rustperiode. In de rustperiode gebruiken ze heel weinig water.

Oefeningen:  Verzorgen planten

1  Om deze opdracht uit te kunnen voeren, heeft iedereen uit de schoolkas, drie planten meegenomen waarvan naar zijn mening de verzor­gingsadviezen sterk uiteenlopen. Uit het totaal van alle meegenomen planten (dus ook van je klasgenoten) maken jullie met de klas groepen, waarvan naar jullie mening de verzorgingsadviezen overeenkomen.

Ben je er vrijwel zeker van dat de ontstane plantengroepen qua verzorging bij elkaar horen, dan verdeel je de planten over een aantal groepen leerlingen. Vervolgens schrijf je een verzorgingsad­vies over de planten die jullie als groep hebben gekre­gen.

Denk daarbij aan:

  • water
  • licht
  • temperatuur; minimum en maximum
  • luchtvochtigheid
  • zon
  • grondmengsel

Om tot een goed verzorgingsadvies te komen, is het van belang dat je kennis neemt van de algemene regels. Zet vervolgens de verzorgingsregels per plantengroep op papier.  Als dit is gebeurd, wordt er per groep over het onderwerp een tiental vragen gemaakt met bijbehorende antwoorden. De gemaakte vragen en antwoorden worden ter beschikking van de andere groepen gesteld.

2        Loop door de plantenkas en zoek bij elke groep uit het schema 4  voorbeelden. Noteer de namen op de juiste plaats.

 

 KENMERK  VOORBEELD 1  VOORBEELD 2  VOORBEELD 3

 

 VOORBEELD 4
 blad bedekt met

glanzende waslaag

 behaard blad  

 

 vlezige stengels en   bladeren

 

 bladeren zijn veranderd in stekels
 dun blad  

 

 bont blad  

 

 bloeiende plant  

 

 grote bladeren  

 

 plant met

luchtwortels

 plant staat in stenen bloempot

 

 bladeren vormen een trechter  

 

 plant heeft een knol  

 

 houtachtige plant  

 

3     Hieronder staan de namen van 10 verschillende kamerplanten. Ga naar de schoolkas en zoek de planten op. Schrijf achter elke naam een kenmerk. Gebruik de derde kolom om een verzorgingsadvies te geven welke past bij dat kenmerk.

 

 NAAM  KENMERK VERZORGINGSADVIES 
Monstera  

 

Saintpaulia

 

 

 

 

Kalanchoe

 

 

 

Vriesea

 

 

 

 

Rhododendron  

 

 

Campanula  

 

 

Begonia

semperflorens

 

 

 

Zygocactus  

 

 

Dieffenbachia  

 

 

Pellaea  

 

 

Hedera  

 

 

Beloperone  

 

 

 

Plaats een reactie